Augusta Lundin – Sveriges första modehus

Om Augusta Lundins pionjärarbete som kreatör och entreprenör runt sekelskiftet 1900 och om hantverket och arbetet bakom de praktfulla plaggen.

En utställning om Augusta Lundins pionjärarbete som kreatör och entreprenör runt sekelskiftet 1900 och om hantverket och arbetet bakom de praktfulla plaggen. En samproduktion med Thielska Galleriet och Malmö museer.

Augusta Lundin (1840–1919) öppnade 1867 Sveriges allra första couture-ateljé. Grunden var så kallad fransk sömnad, svenska för haute couture; den högsta formen av skräddarkonst utvecklad i Paris. Avancerad tillskärning, skickligt sömnadsarbete och utsökta dekorationer avgjorde kvalitet. Utställningen berättar om Augusta Lundins pionjärarbete som kreatör och entreprenör runt sekelskiftet 1900, men tar även fram hantverket och arbetet bakom de praktfulla plaggen. Dräktens sociala roller och de profilerade kunderna ger en levande bild av denna storhetstid för den svenska modehistorien.

Utställningen visar upp mer än 60 enastående plagg från Augusta Lundins ateljé från 1880-tal till 1930-tal, däribland Selma Lagerlöfs 70-årsklänning och ett antal kreationer från Göteborgs dåtida fashionista Blanche Bonde. De uppbyggda miljöerna ger en ingång både till sömmerskornas lokaler och de eleganta kundernas salonger. Välkommen att utforska!

Utställningen är en samproduktion mellan Thielska Galleriet, Malmö museer och Göteborgs stadsmuseum. Kuratorer: Anna Bergman, kostymtecknare och scenograf och Lotta Lewenhaupt, moderedaktör och författare.

When?

November 2, 2022
- January 5, 2023

Where?

Gothenburg
Göteborgs stadsmuseum

We use third-party cookies in order to personalize your site experience.